Monday, August 31, 2009

Tårta
















Jag drar ju ut på mitt egna födelsedagsfirande och bakade tårta en knapp vecka efter själva "bemärkelsedagen". Men jag konstaterade när jag gjorde tårtan att man äter alldeles för LITE tårta. Man borde nästan skämmas för den ynka mängd tårta man sätter i sig. När jag bläddrade bland mina recept hittade jag hundratals recept jag ville testa. Så det måste definitivt bli ändring på tårtfronten. Jag menar, det är GOTT, det är ROLIGT att baka också är det GOTT, sa jag det? [sen kan man ju äta det till frukost, bröd+frukt och bär].

Men tänk på det, ta ett måttband och klipp av ca 80 cm, av den längden klipper du av så många cm som år du levat, har du mycket kvar på stumpen? Jag har fortfarande en bit kvar på mitt måttband men det känns ändå lite fjuttigt på nått vis...

Jag hade inte så extravaganta ingredienser hemma så det blev en tämligen enkel tårta i fredags. En sockerkaksbotten, ett lager mosade blåbär, ett lager banan mosad med citron, citronskal och lite sirap, sen Soyatoo över det [jag gillar soyatoo men man kan givetvis använda annat märke om man föredrar det].

Sen undrar jag varför inte någon hälsofascist inte gått ut och varnat för Sopranos? Det borde nästan kan klassas som en "hälsofara", de ÄTER ju konstant i den serien vilket innebär att jag också blir sugen och också måste springa till skafferiet till som tätt. Fast italienare hävdar ju att man inte åldras när man äter, det är därför de har så långa måltider...






















Och jag är ingen j*kla zombie även om jag ibland ser ut som en ;)

Skolan har börjat mitt huvud snurrar och jag är mer förvirrad än balanserad för tillfället. Jag har gått i min lilla enskilda värld nu i över ett halvår så det blir mycket nya intryck som min hjärna måste processa.
Min frys håller på att sprängas, så full är den. Vad gör jag då? Jo jag ställer mig och bakar lite mer bröd, plockar några extra liter blåbär och kanske några liter lingon när jag ändå håller på. Men var ska jag göra av allting? *suckar*
När jag kom hem idag åt jag blåbär så det nästan rann blåbärssoppa ur öronen på mig... [Men jag hörde nån blåbärsexpert säga att man inte kan äta för mycket blåbär så jag tar henne på orden]

Nu är det bara massa val, beslut, tankar och funderingar som snurrar runt som små illrar, det kommer sluta i en enda stor blåbärssoppa :P


[Är det bara jag som tycker "True Blood" är rätt värdelöst? Jag har försökt förstå mig på det då det är så hiiimlans poppis, men näe. Bara temat är ju så urtjatat. Sen är det så klyschigt och ytligt så man får ont i nagelbanden ibland. Krävs det inget mer än lite slaffs, blod, nakenhet och knulleri för att publiken ska bli nöjd? Näe tacka vet jag Buffy hon vet hur vampyrerna ska tas ;)]

Tuesday, August 25, 2009

svin, svin och mer svin...

Imorse skrattade jag högt när ett nyhetsinslag handlade om att handspriten på apoteket KUNDE ta slut. Tydligen hamstrar rädda människor handsprit nu [svininfluensa] och apotekets försäljning skjuter i höjden.

Finns det ingen gräns för människors dumhet? Är ni verkligen så innihelskotta rädda för svininfluensan? Stackars dumma, rädda satar. Men okej sprita sönder händerna, vaccinera er mot allt möjligt och se om ni har något immunförsvar kvar sen, lev där trygga och säkra i er lilla bomullsbubbla...
Själv har jag lust att ställa mig på närmaste stormarknad och slicka på kundvagnshandtaget i ren jävla protest! [Den här renhetsnojan vi verkar ha lagt oss till med är skrattretande].
Fattar ni inte att det ligger enorma marknadskrafter bakom hela pandemin. Tänk om ni tog pengarna ni skulle köpa handsprit för och skickade till Afrika, ni skulle säkerligen kunna rädda ett par barn från SVÄLT, vilket är ett RIKTIGT problem.

På Madagaskar är fattigdomen så stor nu att man börjat äta Lemurer som tidigare varit fredade :( Här oroar vi oss för att handspriten kan ta slut, samtidigt som vi är rädda för en influensa som knappt någon drabbats av här, känner du någon?

*skakar på huvudet*

Jag lovar att det är fler som känner någon som lider av psykisk ohälsa än som ens är i närheten av influensor. TÄNK om vi skulle använda alla dessa resurser som vi nu lägger på massvaccination på att utveckla psykvården istället [nollvision av självmord]. Är det inte lika intressant? Finns kanske inte lika mycket pengar att skopa in där. Det räcker liksom inte med en spruta...

I Jönköping medger man allvarliga brister då en 15-årig tjej tog sitt liv strax innan hon skulle vittna mot gubbslemmet som utnyttjade henne sexuellt. NU när hon är död beklagar de alla misstag som begåtts. "– Det var ganska rejäla missbedömningar som gjordes just i det här ärendet. Jag kan inte tro att vi gör om samma misstag igen på den här nivån, sa Bo Samuelsson."
Det var ju tur det vore ju oerhört KORKAT att göra samma misstag igen...

*fortsätter snickra på Lebalandet*

Jag är så trött, förbannad och less på trygghetsskadade, skitnödiga fegisar att jag vill spy!

Förresten är jag förvånad att den där förbaskade SPIKMATTAN inte hjälper mot svininfluensa, trodde den hjälpte mot allt *s*

*skakar uppgivet på huvudet*

Saturday, August 22, 2009

Jag tänkte bara säga att om... tre timmar fyller jag år så det är fritt fram att komma med frukost på sängen, tårta, bullar, kakor, kaffe, paket och annat...

Nej jag minns faktiskt inte senast någon bjöd mig på födelsedagstårta. Lite tråkigt faktiskt, nästan sorgligt.
Jag ska undvika att tycka allt för synd om mig själv, bara en lagom dos av självömkan kan ju inte skada.

Glass + Sötpotatis























Jag undrar om det finns något man inte kan involvera sötpotatis i *funderar*. Jag tror knappast det. Dess smak går liksom att kombinera med det mesta. Här är en sötpotatisglass med kolasås, troligen är det ännu godare med en kraftig chokladsås, eller varför inte lite av varje ;)

SötpotatisGlass
4 normalstora sötpotatisar
100 g råsocker
2 tsk muskot [jag använde 3 tsk och tyckte det blev lite för kraftigt]
en nypa salt
Baka potatisen i 200°c till den är mjuk, ca 40-50 minuter. Mosa/mixa ihop med resten av ingredienserna och låt kallna.

1 c växtdryck
2 msk arrowrot
2 förp. växtgrädde
150 g socker
1 msk vaniljsocker
Blanda 4 msk växtdryck med arrowroten och ställ åt sidan. Koka upp resten av växtdrycken, växtgrädden och sockret. När det börjar koka ta av värmen och rör i arrowroten och vaniljsockret. Låt kallna helt.
Häll de båda smeterna i glassmaskinen och frys enligt din glassmaskin.

Kolasås
4 msk olja
1/2 dl sirap
1/2 dl socker
2 dl växtgrädde
Sjud i ca 20 minuter

Enkel Chokladsås
Koka upp lika delar med vatten och socker, när det bubblar för fullt rör du i lika stor del kakao. Blir kraftigt chokladig och passar utmärkt på glass!

Vitlöksälskande





















Bilden gör inte denna supermat riktig rättvisa. Gillar du vitlök, avocado och pasta kommer du ÄLSKA detta! Jag använde bovetenudlar men det går lika bra att använda spagetti eller annan pasta. Jag åt resterna kalla dagen efter och det var nästan lika gott.

Bovetenudlar med Vitlök- & Avocadosås
2 port.

Bovetenudlar till två port, ca. 110g [alt. pasta]
1 1/2 c broccoli
olja
4 stora vitlöksklyftor, finhackad
rivet skal av 1/2 lime
en nypa röda chiliflagor
2 msk vitvinsvinäger [alt. vitt vin]
1/2 c buljong
1 msk limesaft
salt & peppar
två nävar ruccola
1 mogen avocado

Koka nudlarna enligt förpackningen, lägg i broccolin de sista minuterna. Fräs vitlök, chiliflagor, limeskal i olja några minuter. Tillsätt vinäger, buljong och limesaft, låt sjuda ett tag. Smaka av med salt och peppar. Vänd i ruccolan. När nudlarna är klara, häll av vattnet och vänd ner i såsen och koka i tre minuter. Vänd ner avocadon och servera! Se till att få med alla smarrig vitlök från pannan!

Frukost


Jag älskar SurdegsVåfflor till frukost *mumma*. Imorse med jordgubbar och blåbär till "Top Chef Masters"-finalen. Rätt superkock vann, så inte en tokig start på dagen :)
Surdegsvåfflorna är också supergoda med en krämig avocadoröra till kvällsmat.

Wednesday, August 19, 2009

Aubergine i Tomat och Pomeranssällskap























Apelsin ger en lite fräsch smak i mat. I originalreceptet ska man använda torkat apelsinskal, jag antar att färskt också går fint. Själv använde jag torkat pomeransskal, gott även om jag överdrev mängden en smula.

Auberginegratäng med Pomerans-Tomatsås

olja
1 stor gul lök, hackad
1 c morötter, hackade [använde 4 små]
1 stjälkselleri, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
3 skalade tomater [alt. en burk]
1 torkat pomeransskal [vill du ha mildare smak räcker ett halvt alt. 1 tsk torkat/färskt apelsinskal]
1 lagerblad
en nypa socker
Salt & Peppar
Fräs alla grönsaker utom tomater, pomeransskal, lagerblad tills de mjuknar. Tillsätt resten av ingredienserna och puttra i 20 min. Ta ur lagerbladet och mixa såsen slät. Tillsätt en näve färsk basilika. Smaka av med salt & peppar.

2 auberginer, skivade och avsaltade
[för att få bort det mesta av beskan]
Lägg ut skivorna på en plåt, spraya/pensla med olja. Täck med folie och grilla i ugnen, 250°c i 25 min.
Sänk värmen till 225°c
Häll en tredjedel av såsen i en ugnssäker form sen ett lager med aubergine, ett lager sås, ett lager aubergine och sist sås och strö över ströbröd, salt och peppar. Spraya lätt med olja och grädda 20 minuter.
Detta är bra matlådemat då det nästan är godare dagen efter då smakerna mognat ännu mer.

Fallos+Muff[in]=vadå?























När man är sötsugen och uttråkad kan man alltid baka sig en plåt med muffins. Men det var verkligen inte meningen att göra värsta Fallosmuffinsen *s* Det slog mig först när jag tog upp bilderna på datorn... Men fallos eller icke så var det smarrigt [ni ser ju att jag även gjorde andra utsmyckningar på de andra;)]

Vallmomuffins med Citrontopping

Citronkrämen:
1/2 c potatisflingor [jag har bara hittat det på "AliBaba" i Örebro så jag antar att det är utländska butiker som gäller för att hitta det]
1/2 c växtdryck
1 msk olja
Saft och skal av 1 citron [ekologisk, obesprutad]
1/2 c råsocker
Koka upp potatisflingor med växtdryck, ta av värmen och rör i resterande ingredienser. Låt kallan, helst stå och safta till sig över natten.

Muffins:
1 c växtdryck
1 tsk äppelcidervinäger
Rör ihop och låt stå medan du blandar:
1 c mjöl
1/4 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
en nypa salt
I en separat skål mixar du:
4 msk olja
1/2 c socker
Rör snabbt ihop allting och vänd i 1 1/2 msk blå vallmofrön och 1 msk vaniljsocker.
Grädda i 175 °c i 15-20 minuter. När de sedan svalnat är det bara att kladda på citronkrämen.

Peta *suckar*

Jag har aldrig varit förtjust i "Petas" kampanjer, de känns fanatiska som spelar på ytlighet, fördomar och sexism. Jag ser sällan att det leder till något bra. De vill skuldbelägga människor och få dem att skämmas för sina livsval och sånt HATAR jag! Jag tror man kommer så mycket längre med uppmuntran, diskussioner och positiva aktioner.

Deras senaste kampanj får mig bara att vilja kräkas! Ytlighet igen. Fördomar igen. Skam igen.
Jag är inte vegan av hälsoskäl och jag tycker inte om att man får stämpeln "hälsofreak" bara för att jag är vegan. Jag är det av ideologiska själ. Jag vill inte äta andra varelser, det äcklar mig.
Sen vill jag poängtera ännu en gång att MAN KAN VARA TJOCK OCH HÄLSOSAM I LIKA STOR UTSTRÄCKNING SOM MAN KAN VARA SMAL OCH OHÄLSOSAM! Även om Peta verkat missat det.
Tänk om Peta skulle försöka väcka lite empati hos människor istället. Visst det kan aldrig bli "fel" med människor som väljer vegetariskt, vilka skälen än är. Men de som väljer det av ytliga anledningar kommer sannolikt inte reflektera över vilka varor de handlar istället och de kommer förmodligen återgå till köttkonsumtion när fettet eventuellt skulle försvunnit.
Nej att vara vegan är så mycket mer än kroppsfett, bilringar och yta. Det är ett ställningstagande!
Petas kampanj kommer få människor att må dåligt, är det verkligen det de vill? Är det några som ska skämmas så är det Peta!

Bra sagt om kampanjen här!

Monday, August 17, 2009

I'm not stupid



Ibland känns det som att jag är omringad av idioter, människor dumma nog att lura till vad som helst. Att det finns kreationister idag 2009 tycker jag är otroligt, att denna grupp idioter ÖKAR är bara helt otroligt! Är vi verkligen inte mer medvetna än så idag. Jag är så glad att jag gått ur svenska kyrkan. I ren frustration kände jag att jag behövde utsätta mig för lite smarta människor och hamnade på bibblan med "Humanisten" [vilket har blivit en av mina favorittidningar]. De hade i detta nummer samtal med en av mina stora idoler, Richard Dawkins . Jättebra artikel, skrattade gott åt hur han kommenterade människors idioti ;)

"Illusionen om Gud" står främst på min *Att-läsa-lista*. Just nu läser jag "Maken" som förmodligen kommer bli min nya favoritbok! Den är suverän och då har jag bara läst halva än...

Livsnjutare












Vissa kan det där med att njuta av livet :) Jag får försöka ta efter proffsen. Men matte blev mindre glad när gubben lämnade efter sig en fästing som hade sugit sig fast mellan ett par bilringar...

Jag älskar katter, de har integritet.
Själv har jag kommit på att jag lever vansinnigt ojämställd, kuvad är vad jag är! Ensam kvinna med två kattgubbar, jag ger dem mat, öppnar dörren åt dem, förser dem med tak över huvudet, städar upp efter att de skräpat ner, ja jag tom plockar skit efter dem... Det är förjääääkligt ;)

Sensommarpizza























I år har jag ännu inte gjort någon blåbärspizza, jag har frysen full av blåbär och det finns fortfarande gott om dem ute i skogen så det kommer kanske. Förra sommaren skulle jag bjuda min bror och T på blåbärspizza, i receptet stod det att det skulle bli tre pizzor och jag min dumma nöt trodde det var tre portionspizzor men pizzorna blev stora som en hel bakplåt så då fick man äta blåbärspizza till man storknade, men gott var det :)

Men jag hittade lite fler gula godingar så varför inte en Svamppizza.

1 färdig pizzabotten
Mild ajvar [du kan använda tomatpuré, tomatsås, ketchup eller liknande]
1 gul lök, finskivad
några färska champinjoner
frästa kantareller [frästa i olja med salt, peppar, cayennepeppar och persilja]

NachoMajssås
Jag brukar göra ett nachodipp som jag modifierade lite då jag inte hade cashewnötter hemma...

1 liten burk majs [vill du göra dippen använder du ca 1 dl naturella cashewnötter istället]
2 msk bjäst
1/2 tsk lökpulver
1/2 tsk salt
2/3 c växtdryck
2 tsk miso
1/2 tsk citron
2 tsk majsmjöl [alt. arrowrot eller potatismjöl]
1/2 rostad paprika
1/2 tsk spiskummin
svartpeppar
cayennepeppar

Mixa allt till en jämn smet. Koka upp under omrörning så det tjocknar lite. Ringla över pizzan.

Grädda pizzan 10-15 min 225°c.

Saturday, August 15, 2009

Gula godingar


Igårkväll gick jag i vanlig ordning ut och luftade tankarna lite, det var fint väder när jag klev utanför dörren, solen höll på att gå ner. Men vips så drog ovädret in med en väldig fart. Jag fick bråttom, men i all hast stod de där och lyste alldeles gula. Glad blev jag och plockade kepsen full med kantareller sen sprang jag hem.

Förresten såg jag ännu ett vildsvin. Jag kan inte låta bli att tycka att det finns något otroligt charmerande över det djuret. Jag menar den stora kroppen på de där små korta benen... Granntanterna här vågar inte gå i skogen för vildsvinen, jag har sett en hel del den här sommaren och även kommit dem ganska nära och de verkar väldigt harmlösa faktiskt.

Jag steker mina kantareller på hög värme i en god olja med lite salt, peppar, cayennepeppar och färsk persilja. Öst på ett hembakat surdegsbröd. Avnjöts efter att jag cyklat upp till samhället och handlat och kikat in på Loppisen som öppnat efter sommaruppehållet. De hade en gungstol där som jag blev väldigt sugen på men jag fick inse att budgeten inte tillåter såna utsvävningar. De har även en pigtittare som jag suktat efter många gånger men 290 kr är 290 kr för mycket :/. Jag nöjde mig med en bok och det är ju inte fy skam det heller...

Jag hade tänkt baka ikväll men det slutade med att jag la mig i soffan lyssnande på "Drottningoffret" och smälde i mig alldeles för mycket nötter, dadlar, nachos och ett glas rödvin på det är tröttheten total. Bakningen får bli en annan dag.

Thursday, August 13, 2009

Hur korkade människor finns det?

Jag läste i en gammal bekants online-dagbok följande [hon hade läst en bok i somras skriven på 70-talet tror jag]:
"...och det stog något som jag tyckte var mycket träffande:
"Vi kvinnor är ämnade till att behaga, hetsa upp och tillfredställa den manliga arten.
Verkliga kvinnor vet detta." Jag känner ju hur väl det stämmer in på mig för när jag får göra just det så går det sådana underbara rysningar av välbehag längs min ryggrad... det går inte att beskriva det, men det är en känsla som jag inte vill vara utan."

Jag lägger mig inte i vad en enskild person tycker om eller inte, men att hävda att det är Verkliga kvinnor som kommit underfund med detta är bland det mest korkade jag hört! Sen kan jag knappt tro att det idag finns kvinnor som håller med om detta, skrämmande *jesses*. Det är när man generalliserar könsrollerna på det här sättet som gör att vi motarbetar oss själva. Om någon brud tycker om att passa upp på sin gubbe är det FINE, men att säga att "Verkliga kvinnor vet detta" vad uppnår man då?

Monday, August 10, 2009

Bodil Malmsten

Jag har varit rätt dålig på att lyssna på "Sommar i P1". När jag arbetade brukade jag alltid lyssna på jobbet, men nu är det svårare att passa tiden, som tur är finns ju alla inslagen på nätet. Jag lyssnade på Bodil Malmstens sommarprat och tyckte jättemycket om det! Hon sa så mycket som jag själv skulle kunna säga, underbart :)

Sötpotatis + Majs























Sötpotatis är verkligen underbart. Önskar det kunde odlas lite närmare och vara lite billigare. Det är ju inte direkt det miljövänligaste alternativet bland grönsakerna men ack så gott!

SötpotatisMischMasch med Majs

300 g sötpotatis, skalad och finhackad
4 schallottenlökar, finhackade
1 röd chili, urkärnad och finhackad
2 vitlöksklyftor, hackade
olja
1 liten burk majskorn
2 msk färsk koriander, finhackad
citron
Salt & Peppar

Fräs potatisen med chili, ök och vitlök tills den är mjuk. Mixa till en puré. Fräs majskornen lite snabbt i olja. Blanda ihop puréen med majskorn och korander. Smaka av med citron, salt och peppar. Passar perfekt till grillat!

Hetta

Nu är jag ofantligt trött på sommarvärme, jag står inte ut, det går inte att göra något utan att man "dör" av värmeslag. Sen har vi alla myggor [har säkert hundra myggbett], bromsar, flugor, fästingar... Kan de inte bara försvinna nu?

Jag hade iaf lite flyt idag då jag cyklade fram och tillbaka till Örebro, det var hyffsat bra cykelväder, kanske i varmaste laget, men när jag kom hem dök världens oväder upp, stormvindar, åska och ösregn. Tur att jag inte var ute med cykeln då :)

Jag vet nog ingen veggo som inte gillar indisk mat. Jag tycker det ska vara STARKT och älskar vindaloo om den är bra gjord. Det här receptet blev rätt lyckat faktiskt, inget för klenisar men man kan ju minska på chilin fast det är FUSK ;)



Grönsaks~Vindaloo

1 msk olja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade

1 msk ingefära, färskriven

2 tsk Garam Masala [eller en GOD curryblandning]
1 tsk socker
1/2 tsk paprikapulver
2 morötter, fin strimlade
2 c gröna bönor
1-2 potatisar, skalade och hackade
2 c blomkål
1 röd paprika [eller annan färg]
2 starka gröna chilis, skölj och ta bort frön, finhacka
1 burk krossade tomater
1 msk äppelcidervinäger
1 1/2 c vatten
Salt & Peppar
1 1/2 c kokta kikärtshalvor [man kan givetvis använda vanliga kikärtor]
1/2 c gröna ärtor

Fräs lök, vitlök, ingefära, kryddor i ca fem minuter. Tillsätt morötter, gröna bönor, potatis, blomkål, paprika, chilis och krossade tomater. Rör i vinäger och vatten. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda i 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Rör i kikärtor och gröna ärtor. Smaka av och låt småsjuda i ytterliggare tio minuter.
Ät med ris, bröd och en yogurtsås. Jag tog sojayogurt och rörde i lite tomat, citron, mynta, rädisa, korander, salt och peppar.